Skip to content

Gemeente Almere maakt woningvoorraad inzichtelijk voor hele organisatie

“Werken met geodata is niet alleen mijn werk, het is bijna een soort passie” deelde Tom Lonnee via een bericht op LinkedIn. Voor de gemeente Almere mag hij dagelijks meewerken met projecten en producten die bijdragen aan de kwaliteit van leven en wonen in de stad. In 2021 begon dit met een project voor het stadsdeel Almere Haven. Tom kreeg de opdracht om de woningvoorraad van dit stadsdeel inzichtelijk te maken.

woningvoorraad gemeente almere

Tom is al ruim twee jaar werkzaam bij de gemeente binnen het team Geo-data, afdeling Stadsbedrijf, als allround GIS-specialist. Hij zorgt ervoor dat de databases binnen de gemeente up-to-date blijven en dat de data die het team beheert toegankelijk wordt voor andere collega’s binnen de organisatie. Dat doet hij onder meer met de Smart M.Apps van de M.App Enterprise oplossing. Dit zijn interactieve dashboards die verschillende soorten data overzichtelijk weergeven in één oogopslag. Recent heeft hij zo’n dashboard opgezet die de woningvoorraad van Almere Haven weergeeft.

De opdracht kwam vanuit een project opgezet door het Havenverbond, bestaande uit de gemeente, ondernemers, woningbouwcorporaties en maatschappelijke organisaties, dat als doel heeft om het havengebied op elf thema’s te verbeteren” vertelt Tom. Een van die thema’s is de woningvoorraad. Beleidsmakers bij de gemeente wilden weten of er meer of minder ontwikkeling nodig is voor woningbouw en woningbouwcorporaties willen weten of zij hun strategie moeten aanpassen. Hier kan een inzichtelijk dashboard bij helpen. 

Tom legt dit enthousiast uit: “Het dashboard toont alle woningen en de bijbehorende attributen in het stadsdeel. Denk aan prijssegmenten, eigenaren en marktsectoren, zoals vrije en sociale huur- of koopwoningen. Daarnaast kan je deze attributen door de tijd heen bekijken. Hoe zagen de verhoudingen huur en koop in het verleden eruit en hoe ziet de toekomst eruit met de geplande woningbouw?” 

Vallen en opstaan

Volgens Tom was het opzetten van het dashboard een typisch geval van trial-and-error. Dat kwam onder meer door de hoeveelheid gegevens die beschikbaar en verspreid was. “De grote uitdaging was om al deze data bij elkaar te krijgen. De gegevens bestonden, maar waren verdeeld over verschillende soorten bronnen en verdeeld over verschillende afdelingen binnen en buiten onze organisatie. Daarnaast moesten deze gegevens ook nog gekoppeld worden aan een locatie om het zichtbaar te krijgen op de kaart. 

Het begon daarom bij een klein gedeelte van het gebied. Hieraan werd een klein aantal parameters toegevoegd en stapsgewijs uitgebouwd. Tom: We konden al snel bijna de hele dataset erin zetten. De vraag was daarna of het overzichtelijk genoeg werd door alle data toe te voegen. Is dat wel wat we willen?” De informatie die uiteindelijk wordt weergegeven helpen de partijen wel. “Het is een soort toetsingsmechanisme. Met deze gegevens wordt getoetst of de doelstellingen van de opgestelde visie worden gehaald, of de strategie aangepast moet worden, zoals het bouwen van meer nieuwbouwwoningen. Dit wordt verwerkt in de data, en deze data kan dan opnieuw ingeladen worden in de Smart M.App. 

De hele stad

Bij het team Geo-data zijn ze zeer te spreken over de techniek: “We testen de techniek echt op de limiet, want het gaat om ontzettend veel data die ook nog eens op dezelfde plek staat. We monitoren goed of het dashboard blijft presteren met deze grote hoeveelheden aan gegevens. Zo niet, dan maken we een aanpassing aan het dashboard. Gelukkig is het heel gemakkelijk om widgets toe te voegen aan het dashboard. Dat helpt bij het inzichtelijk maken van de data.”

Tom Lonnee en zijn collega’s gaan enthousiast met dit project verder in 2022. “In oktober hebben we de eerste versie gerealiseerd en die zijn we nu aan het evalueren. We gaan de data actualiseren en verder finetunen op de wensen. Ook willen we meer gaan automatiseren. De ambitie is om dit project uit te breiden naar de volledige stad. Hoe gaaf zou dat zijn?!” 

Met M.App Enterprise zorgt het Geo-data team van Almere dat de gemeente dynamisch kan sturen. Geo-informatie wordt overzichtelijk getoond in dashboards die eenvoudig zijn aan te passen. Zelf aan de slag met M.App Enterprise? Klik op de knop en zie alle beschikbare mogelijkheden. We helpen u graag verder!