Skip to content

Monitor groen grijs

VEGETATIE DEKKING MONITOR

 

Het is nu mogelijk om de verhouding tussen vegetatie en bebouwd gebied van gemeenten, provincies en districten te analyseren met behulp van real-time en historische gegevens. Gebruik deze app om beleid voor je groen ruimtes in je omgeving te beoordelen en te controleren.

Bekijk groenheid

zie gebieden met groen en geen groen

Monitoren

op ontbossing, begrazing, of bebouwing

beleid Effectiviteit

bekijk en analyseer voorgaande resultaten

controleren

op hitte-eilanden of waterdoorlaatbaarheid

Monitor Groen Grijs

Waarom deze app?

In stedelijke gebieden wordt de verhouding tussen groen (vegetatie) en grijs (bebouwing) steeds groter. Openbaar groen is verdwenen door inbreiding of door aanleg van infrastructuur die noodzakelijk is voor de (binnen)stad. Voor onderhoud is ook steeds minder budget beschikbaar. Groen in de stad is echter belangrijk voor de leefbaarheid en zorgt voor een aangenaam stadsklimaat. Het helpt bij de opvang van neerslag en vermindert ‘hitte-stress’ in de stad. Deze groen grijs monitor geeft je inzicht in het groen in je stad en hiermee kan je beleid vormen voor de groene ruimte.

HOE WERKT HET?

Monitor groen grijs is een dashboard waarin verscheidene data en bronnen én locatiegegevens gecombineerd worden. Bijvoorbeeld door satellietbeelden van de afgelopen 30 jaar te analyseren, wordt de verhouding tussen groene en grijze gebieden in je gemeente zichtbaar. Je krijgt direct inzicht waar zich ‘hitte-eilanden’ voordoen en waar groen is verdwenen in de stad.

Bomen per inwoners

Gemeenten in Nederland | 2020 | CBS

WAT DOET HET?

Met de monitor groen/grijs is het mogelijk om de veranderingen in de verhouding tussen groene en bebouwde gebieden te analyseren, waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan onderzoek naar ‘stedelijke hitte-eilanden’ en ‘waterdoorlatendheidsstudies’. Daardoor is het mogelijk om beleid op groene ruimte in stedelijke gebieden te controleren en monitoren op effectiviteit en, indien nodig, wijzigingen door te voeren. Ontvang app >>