Skip to content

Groen inzicht voor de leefomgeving van morgen

Gastcolumn door Joost Verhagen, directeur bij Cobra Groeninzicht

Hoe je met big data tegels wipt? Goede vraag! Want hoe draag je nu als databedrijf mét groene hersens, maar zonder ‘schep’ daadwerkelijk je steentje bij aan een betere wereld? Nou, gewoon, door een cadeau te geven. Een cadeau in de vorm van een online atlas. Cobra Groeninzicht maakt met data het versteningsprobleem inzichtelijk en laat zien waar je met ontstenen de meeste impact maakt. Én hoe je vervolgens op die plek het beste kunt vergroenen.

Stel je voor, een bedrijf met zo’n veertig boomtechnisch ingenieurs, ecologen, dataspecialisten en remotesensing experts. Mensen met groene hersens en mensen die graag eentjes en nulletjes lusten. Allemaal bezig om onze leefomgeving in beeld te brengen en te monitoren. Zij geven inzicht in het verleden, heden én de toekomst. Superrelevant, zeker in deze tijd waarin de ene crisis over de andere buitelt.

Online atlas

De online Steenbreek Atlas heeft een interactief dashboard. Daarmee kan je razendsnel specifieke probleemgebieden vinden. Bijvoorbeeld waar de versteningsdichtheid het grootste is in buurten in een klimaatstressgebied. Of welke tuinen niet voldoen aan de
3-30-300-regel en bijvoorbeeld in een hittestressgebied liggen.

Die 3-30-300-regel heeft natuurlijk wel even wat uitleg nodig. Deze regel is ontwikkeld door dr. Cecil Konijnendijk, een wetenschapper. In een notendop: de 3 staat voor uitzicht op 3 volwassen bomen, de 30 staat voor 30% boomkroonbedekking in de buurt en de 300 staat voor een groene verblijfruimte binnen 300 meter van de woning. We hebben deze regel doorgerekend voor alle woningen in Nederland. De uitkomst vertelt ons iets over hoe gezond een buurt is. Want onderzoek bevestigt keer op keer: bomen maken gezond – mentaal en geestelijk – en zorgen voor sociale cohesie.

Van 2D naar 3D

M.App Enterprise en Luciad zijn de motor van de Steenbreek Atlas. Dat betekent dat er snel te schakelen is van een 2D-view naar een 3D-wereld, een groene digital twin. En ook met de kaarten en grafieken in het dashboard. Daar worden professionals blij van! Vooral de digital twin blijkt een uitstekend stukje gereedschap te zijn om politiek en bewoners enthousiast te maken voor vergroening.

Ons cadeau valt in vruchtbare aarde bij Stichting Steenbreek. We vinden het super dat onze kennis en inzichten daar handen en voeten krijgen. Zo dragen wij óns (ont)steentje bij aan de gezonde leefomgeving van morgen. En nu? Op naar de volgende uitdaging!