Plenair programma
Make Geospatial Matter 2025


Paul Iske
Chief Failure Officer, Instituut voor Briljante Mislukkingen
Briljante Mislukkingen
Maak ruimte voor samen werken, samen mislukken en samen leren
Keynote | 11:30 - 12:15
In de complexe werkelijkheid van grootschalige transities zijn mislukkingen onvermijdelijk en essentieel. In zijn keynote laat Paul Iske zien waarom het belangrijk is om risico’s te nemen, te experimenteren en vooral om te leren van wat níet werkt. Want in een wereld vol onzekerheden lukt niet alles in één keer. Toch vinden we het vaak spannend om open te zijn over fouten, zeker in omgevingen waar reputatie, geld of praktische gevolgen op het spel staan.
Ook waar gewerkt wordt met geodata is er soms terughoudendheid om open te zijn over wat er misging. Maar juist daar is het belangrijk om te leren van wat anders loopt dan gedacht, en om die lessen actief te delen. Daarvoor is iets nodig wat Paul ‘faalintelligentie’ noemt, het vermogen om voor, tijdens en na ons handelen te reflecteren.
Het Instituut voor Briljante Mislukkingen ontwikkelde 16 veelvoorkomende faalpatronen die kunnen helpen bij het herkennen, begrijpen en benutten van mislukkingen. In zijn lezing neemt Paul je mee langs deze patronen en nodigt hij je uit om anders te kijken naar succes, falen en vooruitgang.
Over Paul
Paul Iske is deeltijdhoogleraar “Individual and Organization Learning in Complex, Dynamic Environments” aan de Universiteit Maastricht en gasthoogleraar “Knowledge-driven Innovation” aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika.
Daarnaast is hij Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, dat zich inzet voor meer begrip voor het belang van experimenteren in een steeds veranderende wereld. Paul schreef het boek Instituut voor Briljante Mislukkingen, werkte jarenlang in consultancy, en was Chief Dialogues Officer & Senior Vice President Innovation bij Shell en ABN AMRO. Ooit begon hij zijn loopbaan als theoretisch fysicus, inmiddels houdt hij zich vooral bezig met de kunst van het slim mislukken.

Niels van de Graaf
Marktmanager overheid, IMAGEM
Dagvoorzitter
Over Niels
Als marktmanager overheid bij IMAGEM weet Niels als geen ander hoe krachtig geo-oplossingen kunnen zijn voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Als thought leader van digital reality helpt hij organisaties met het maken van ruimte voor wonen, optimaliseren van werkprocessen en het versnellen van de besluitvorming.
Niels inspireert, stelt de juiste vragen en verbind mensen.
Dat doet hij ook buiten werktijd, als voorzitter van een Honk- & Softbal vereniging. Dus reken erop dat hij tijdens Make Geospatial Matter het programma soepel in het veld houdt: met energie, overzicht en oog voor ieders inbreng.
Hij nodigt je uit om mee te denken, mee te praten en samen te ontdekken hoe geo-oplossingen helpen om ruimte te maken voor de toekomst.