Skip to content

Breakout sessies

Make Geospatial Matter 2021

 

Tijdens Make Geospatial Matter 2021 kunt u de volgende breakout sessies bezoeken van industrie-experts, vakgenoten en teamleden van IMAGEM. Maak kennis met de sprekers en de onderwerpen die zij met je gaan delen op 14 oktober.

Meer sessies worden binnenkort aangekondigd en toegevoegd aan deze lijst.

Joey Ermens

Hoe de Luchtmacht het Nederlands luchtruim nu optimaal benut

joey Ermens | Plaatsvervangend Hoofd Bureau Geluid CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten)

Bemanningen van helikopters, jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht trainen dagelijks om inzetbaar te zijn voor nationale taken en wereldwijde missies. De Luchtmacht spreidt haar oefeningen en trainingen over het hele land. Maar bij vertrek en aankomst, van en naar de verschillende oefengebieden kan hinder ontstaan. Dit is niet te vermijden. Ode geluidshinder van het vliegverkeer voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken is een oplossing ontwikkeld door IMAGEM, die ondersteuning biedt voor het oplossen van dit vraagstukTijdens deze presentatie komen de manieren waarop er gevlogen wordt, de uitdagingen en de kansen aan bod.

Thema: Sturingsinformatie | Contact | Blog: Luchtmacht vliegt waar het kan met LUIK dashboard

 

Eenvoudig geodata serveren, vindbaar en downloadbaar maken

Alex Lucassen | adviseur geo-informatie bij provincie flevoland

 Voor veel gebruikers is de juiste geodata en de niet-geodata lastig te vinden. De data is vaak ‘verstopt’ in werkgroepen, eigen folders, losse harde schijven of het mist beschrijvende metadata. Gebruikers willen meer, beter en sneller werken met beeldmateriaal als luchtfoto’s, dronebeelden en LiDAR/puntenwolken. Maar ook met niet-geodata als documenten en video’s. Stel je eens voor dat je een omgeving hebtdie snel en eenvoudig luchtfoto’s serveert en waar de data vindbaar, te bekijken en te downloaden is. In deze sessie zal provincie Flevoland toelichten welke voordelen de APOLLO rasterserver hen biedt en waarom zij daarvoor gekozen hebben. Ook zal er een korte introductie van de APOLLO rasterserver gegeven worden.

Thema: Data Automatisering | Contact

Zonnepanelen automatisch detecteren met luchtfoto's

niels van de graaf & wim bozelie | Imagem

Om als overheid het elektriciteitsnet goed te kunnen beheren en aan klimaatdoelstellingen te voldoen, is het belangrijk te weten waar er zonnepanelen op de daken liggen en waar nog ruimte is om nieuwe zonnepanelen te plaatsenDat staat nu nergens geregistreerd.  Om de aantallen en locaties van zonnepanelen nauwkeurig vast te leggen maakt de gemeente Capelle aan den IJssel gebruik van remote sensing zonnepaneeldetectie model binnen de DELTA modellen van IMAGEM. Capelle aan den IJssel wil dit model graag via DELTA delen met andere Nederlandse gemeenten. Tijdens deze sessie informeren wij u waarom het belangrijk is om inzicht te hebben in waar zonnepanelen aanwezig zijn en hoe u dit analyseproces volledig in eigen beheer kan doen met DELTA.

Thema: Data Automatisering

Jan Jacques Bruijn

Waarom Nederland een nationale digitale tweeling nodig heeft

jan bruijn | adviseur bij Geonovum

Nederland heeft een nationale digitale tweeling nodig. Deze digitale tweeling kan wordegebruikt als publiek instrument door overheden, burgers, bedrijven en kennisinstellingenDaarmee kunnen maatschappelijke uitdagingen in de fysieke leefomgeving verkend worden en oplossingsscenario’s ontworpen en ontwikkeld worden. De nationale digitale tweeling is niet één systeem. Het is de optelsom van toepassingen van deze technologie in Nederland. Een set afspraken en standaarden om de technologie van digitale tweelingen toe te passen met de beschikbare data, modellen en visualisaties. Tijdens mijn presentatie op MGM neem ik u graag mee in de visie en strategie om te komen tot de nationale digitale tweeling.

Thema: Digital Twin | Contact

Starten met digital twin in uw organisatie, hoe pakt u dat aan?

John joosten | directeur GeoBIMExperts

Een digital twin is niet alleen een 3D-model, het is veel meer dan dat. Het is een tool waarop u beslissingen kunt baseren en het kan een bijdrage leveren aan uw organisatiedoelstellingen. Tijdens deze sessie vertellen wij meer over wat er op u af komt wanneer u gaat werken met 3D GIS/BIM en toewerkt naar een digital twin voor uw organisatie. Welke vragen zou u moeten stellen en welke stappen kunnen worden genomen om te starten met BIM in een digital twin?

Thema: Digital Twin

John Vreenegoor Willem Hartzuiker

Digital Twin Almere: experimenteren en toepassen

John Vreenegoor & Willem Hartzuiker | geoteam bij gemeente almere

Meer dan ooit is er vraag naar samenhangende en locatiegebonden informatie. Geo-IV van gemeente Almere gaat nu echt integraal onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering en migreert van een 2D- naar een 3D-informatievoorziening. Het 3D-model in de digital twin wordt daarbij de universele kapstok waaraan nagenoeg alle data in context gevisualiseerd, geanalyseerd en gesimuleerd gaat worden. Een actueel 3D-model in combinatie met verschillende soorten data direct intern en extern beschikbaar voor onder meer scenariocreatie. De digital twin wordt daarbij steeds meer toepasbaar als integrale informatievoorziening en samenwerkomgeving. 

Gemeente Almere is met IMAGEM enthousiast aan het experimenteren en er is een begin gemaakt met het slechten van de data-silo’s. Tijdens deze sessie laten wij zien welke stappen we al genomen hebben en wat onze roadmap is.

Thema: Digital Twin

Een ‘groene’ 3D digital twin

Joost Verhagen | Directeur van Cobra Groeninzicht

Het duizelt ons soms; het klimaat verandert, we moeten verduurzamen, de biodiversiteit staat onder druk. En bomen zijn vaak de sleutel tot de oplossing. Maar hoe breng je nu die baten van bomen inzichtelijk? We duiken daarvoor in de verschillende ecosysteemdiensten en rekentools. En we nemen een kijkje in de invloed van bomen op de omgevingstemperatuur en gaan het hebben over ‘groene’ en ‘grijze’ schaduw. Want wat we allemaal al weten; groen is het nieuwe goud! Maar hoe breng je dat in beeld? En zijn we er dan? Want hoe breng je de baten van bomen onder de aandacht van bewoners, collega’s of politiek? Met een dik rapport, een gelikt verhaal, een platte kaart of… met een online 3D-omgeving, een digitale tweeling van de werkelijkheid? Joost Verhagen vertelt er over in deze sessie.

Thema: Digital Twin | contact | website

Het veilig en waakzaam transporteren van brandstof

Esmee van Gastel | Defensie pijpleiding organisatie

Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) verzorgt het transport van vliegtuigbrandstoffen naar militaire en civiele vliegvelden via ongeveer 600 km hogedruk pijpleidingnetwerk. Het is van cruciaal belang dat het transport veilig gebeurt, voor zowel de leiding als de omgeving. Een belangrijke taak van DPO is dan ook het monitoren en bewaken van de leiding om incidenten te voorkomen en hiervoor worden diverse methodes ingezet zoals inspecties (op locatie, per helikopter en satelliet), metingen en monitoring. Ook vragen of meldingen van mensen uit de omgeving van de leiding zijn een indicatie voor mogelijke verstoringen. Het is van groot belang dat de vele signalen uit diverse systemen consequent en tijdig worden opgevolgd. Esmee van Gastel laat u zien hoe zij met haar team vragen en signalen uit de systemen coördineert en de opvolging bewaakt. Instrumenten die deze processen efficiënt ondersteunen zijn daarbij onmisbaar, zoals M.App Enterprise.

Thema: Sturingsinfromatie | website

De Digital Twin als dashboard voor klimaatadaptie

Harald Gortz | Business Consultant bij IMAGEM
Een digital Twin is meer en kan veel meer dan alleen 2D-gegevens in 3D tonen. Maar hoe realiseer je dat ‘meer’? Hoe zorg je ervoor dat iedereen een digital twin optimaal kan gebruiken? Dat is eigenlijk best eenvoudig. Door een 3D-dashboard in een browseromgeving te gebruiken, voorzien van interactieve widgets. Een digital twin kan namelijk veel verschillende looks en functies hebben, afhankelijk van wat belangrijk is om te simuleren. Door bijvoorbeeld de interactieve gegevens over waterdoorlatendheid, bomen en temperatuur in een dashboard met elkaar te combineren kun je duidelijkheid verkrijgen. Klimaatadapatie bestaat immers voor een groot deel uit het omgaan met onzekerheden en om deze te duiden willen we graag duidelijkheid verkrijgen. Een dashboard, waarom het handig is en hoe je deze maakt laat ik zien tijdens deze breakout sessie.

Thema: Digital Twin

Toekomstgerichte dienstverlening vraagt standaard waar kan en maatwerk waar nodig

Pepijn Cluitmans | Business Process Manager bij FACTO GEO

FACTO GEO transformeert van traditioneel landmeetkundig bedrijf naar data-partner. Dit doen we door onze producten en diensten in samenhang met elkaar te positioneren, waarbij onze aanpak van projectmatig naar procesmatig verschuift. De klantvraag staat onverminderd voorop en dat betekent standaardiseren waar kan en maatwerk waar dit in belang van de oplossing gewenst is. Wij betrekken klanten actief bij onze werkzaamheden door middel van herkenbare producten, transparante processen en gestandaardiseerde toegang tot dat wat wij leveren. Vergelijk het met webwinkels als Coolblue of Bol.com, maar dan wel met één belangrijk verschil: Wij willen in staat zijn voor de oplossing noodzakelijk maatwerk toe te voegen, zonder dat dit concessies doet aan de herkenbaarheid en transparantie. Dit alles vraagt om tooling die deze visie ondersteunt. In deze presentatie lichten we onze zoektocht toe en besteden we aandacht aan hoe software van IMAGEM ons daarbij kan helpen.

Thema: Sturingsinformatie