Skip to content

Work & Learnshops

Make Geospatial Matter 2024

Make Geospatial Matter

Work- en learnshops zijn een manier om dieper op een onderwerp in te gaan en kennis te delen over vakinhoudelijke thema’s. Tijdens Make Geospatial Matter 2024 kun je de volgende sessies bezoeken van industrie-experts, vakgenoten en teamleden van IMAGEM. Maak kennis met de sprekers en de onderwerpen die zij met je gaan delen.

Minicollege :: Wat kun je eigenlijk met Remote Sensing?

Harald gortz | IMAGEM

Remote sensing: Bellingcat gebruikt het, maar ook de NOS en overheden gebruiken het volop. Maar wat kun je er eigenlijk mee?

Dat de wereld om ons heen verandert, dat weten wij. In een interactief minicollege neem ik jullie niet alleen mee hoe we deze veranderingen inzichtelijk kunnen maken. Jullie krijgen ook een idee hoe je remote sensing kunt gebruiken om tot een oplossing te komen.

Na het college weet ik zeker dat jullie nog meer met remote sensing gaan doen. De cheat sheet die je na afloopt ontvangt, zal daar zeker aan bijdragen.

Zelf zonnepanelen in je gemeente detecteren met AI

Robin van holst | Gemeente Utrecht & Stefan Lijst | IMAGEM

Zonnepaneeldetectie wordt voor gemeenten steeds belangrijker. Goede detecties ondersteunen namelijk bij verschillende aspecten van stedelijke planning, duurzaamheidsdoelen, belastingheffing, milieubewaking en burgerparticipatie. Daarmee wordt zonnepaneeldetectie een integraal onderdeel van een doeltreffend en efficiënt lokaal beleid.

Een waardevol instrument dus, zo’n goede en accurate zonnepaneeldetectie. Maar waar begin je? Hoe pak je dit aan en breng je dit in kaart? Hoe krijg je veranderingen in toe- en of afname in beeld en hoe weet je of deze data klopt? Zou je dit zelf kunnen? Kan AI je hierbij helpen? En kun je deze data ook omzetten in concrete flexibele sturingsinformatie door bijvoorbeeld inzichtelijk te maken waar je staat ten opzichte van je energietranistie- en duurzaamheidsdoelen op dit thema?

Robin van Holst, beheerder basis- en kernregistraties bij de gemeente Utrecht, neemt ons in deze sessie mee in zijn verhaal uit de praktijk. Hij vertelt wat voor Utrecht de aanleiding was om te starten met zonnepaneeldetectie. Maar ook over de keuzes die hij maakte, waaronder ‘waarom gaan we dit zelf doen?’ en hoe AI hen hierbij helpt. Robin deelt de resultaten, de ‘best practices’, maar zeker ook de ‘lessons learned’. Kortom een zeer praktisch en hands-on verhaal over een voor gemeenten relevant onderwerp.

Planspace in de praktijk bij gemeente Almere: wanneer zijn we goed bezig?

Sander Kinneging, Gemeente Almere & Eliane marcelis, IMAGEM

Eén van de grootste uitdagingen van gemeente Almere is de woningbouwopgave. De stad moet en wil de komende jaren fors groeien. Dit betekent dat er veel nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Om precies te zijn 24.500 woningen in 2030.

Fast forward: het is 5 maart 2030 en die nieuwe woningen zijn allemaal gebouwd. Zijn we goed bezig?

Sander Kinneging, strategisch adviseur stedelijke programmering, heeft het zien gebeuren. Een nieuwe wijk met die zo gewenste nieuwe woningen, maar geen voorzieningen. En hoe zorgen we voor verkoeling in de stad én afwatering bij hoosbuien, groene wijken, een bereikbare én leefbare stad, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en lokale werkgelegenheid voor de Almeerse inwoners.

Gemeente Almere gaat voorop in het omarmen van een integrale werkwijze om deze complexe vraagstukken het hoofd te bieden ondersteund met digital twins, maar nog belangrijker het gesprek dat daaromheen plaatsvindt.

Samen met Sander vertelt Eliane over de innovatie die we samen zijn aangegaan en vragen jullie, wanneer zijn we goed bezig?

De waarde van een wateroverlast analyse in de digital twin

Jonas van Schrojenstein Lantman | Nelen & Schuurmans, Freek Boersma | projectleider DMI wateroverlast gemeente Almere & Peter Schoep | IMAGEM

Gemeente Almere, Nelen & Schuurmans (N&S) en IMAGEM bundelen hun krachten in een samenwerking om wateroverlast te transformeren tot een driedimensionaal schouwspel in de digitale wereld van een twin. Deze innovatie is niets minder dan een sprong in de toekomst van stedelijke ontwikkeling. Dit project, uitgevoerd in het licht van Dutch Metropolitan Innovations (DMI), is gericht op de vernieuwing van mobiliteit en de ontwikkeling van slimme, duurzame stadsgebieden. Het reikt verder dan de grenzen van lokale innovatie en omarmt tevens de Nationale digitale tweeling Infrastructuur.

Tijdens deze sessie zullen de architecten van dit project,  projectleider Freek Boersma, de waterspecialisten van N&S vertegenwoordigd door Jonas van Schrojenstein Lantman en de innovators van Imagem, jullie meer vertellen over het project. Het is niet alleen maar een presentatie; het is een uitnodiging om deel te worden van de innovatie. Laat je inspireren door wat mogelijk is, en ontdek hoe ook jij binnenkort wateroverlast in de digitale tweeling kunt laten schitteren.

De rol van Check M.App bij Waterschap de Dommel

Yvonne Menten | Waterschap de Dommel & Tjip van Dale | IMAGEM

Het waterschap heeft het voortdurend te maken met veranderingen. Vaak ook veranderingen die niet vooraf bekend waren bij het waterschap, maar wel invloed hebben op hun taken. Denk aan onvergunde dempingen van watergangen. Elk waterschap heeft dan ook een complexe procesketen om veranderingen die het waterschap aangaan te verwerken. Het probleem is dat sommige veranderingen wel bekend zijn, maar dat in de keten ergens een lek is ontstaan waardoor een verandering niet wordt opgepakt of ergens (te lang) in de keten blijft hangen.  

Om het verwerken van een verandering zo makkelijk mogelijk te maken en tegelijk zicht te houden op de reis die een verandering in de keten maakt, heeft IMAGEM Check M.app ontwikkeld. Check M.app ondersteunt het proces van signalering van een veranderingen in het werkgebied van een waterschap en maakt de beoordeling een stuk efficiënter en vooral ook makkelijker door toepassing van het ‘1 klik- 1 blik-principe’.  

Tijdens deze sessie vertelt Yvonne Menten van Waterschap de Dommel in op de procesketen van datagedreven werken en hoe Check M.App hen geholpen heeft het Asset Change Process te verbeteren. Tjip van Dale van Imagem gaat verder in op de gedachte achter Check M.App is en zal een demonstratie geven hoe Check M.App wordt ingezet bij het waterschap. 

Workshop :: De ABCD van Delta

Kevin Schell | IMAGEM

Geografische data moet altijd Actueel, Betrouwbaar en Compleet (ABC) zijn. Maar de hoeveelheid data kan overweldigend zijn. Harder werken is niet de oplossing, slimmer werken wel. Slimmer werken met de D van DELTA.

Denk bijvoorbeeld aan BAG mutatie, waterdoorlaatbaarheid, watergangdetectie en zonnepaneeldetectie. DELTA verwerkt procesmatig al je data op een gebruiksvriendelijke manier. Hierdoor hoef je als gebruiker alleen maar de voorwaarden aan te passen en DELTA doet de rest. Daarna is het alleen nog een kwestie van controleren!

Wil je ook zien hoe DELTA jouw datacontrole kan ondersteunen? Kom dan naar de Workshop: de ABCD van DELTA en ga zelf aan de slag met Delta.

Sneller bouwen in samenwerkingsomgeving FyLo

Marian Harberink | FyLo & Wim van Stokkum | IMAGEM

De Omgevingswet is nu van kracht en dat vereist een integrale aanpak en participatie. Hoe hou je als overheid overzicht en grip? En hoe bied je niet-overheidspartijen zoals bouwprofessionals, architecten, stedenbouwkundigen en particulieren de beste dienstverlening? 

Onze systemen en organisaties zijn daar nog niet klaar voor. Nu al komen projectontwikkelaars in de wachtrij voor ontwikkeling van woningbouw, waardoor de hoge ambities van de overheid stagneren door de realiteit. 

De unieke samenwerking tussen FyLo en IMAGEM biedt een oplossing hoe je als overheid woningbouw versneld en integraal goedgekeurd kunt krijgen binnen de Omgevingswet. Tijdens deze sessie geven Wim van Stokkum en Marian Harberink uitleg en voorbeelden hoe wetten, regels, data en bronnen verzameld worden om integraal inzicht te krijgen in wat waar mag, kan en mogelijk is. Met behulp van FyLo kunnen we wél 1 miljoen woningen realiseren. 

SLAM! HxGN Digital Virtual Reality Solutions!

Hans Liebrand | Leica geosystems & Harald Gortz | IMAGEM

SLAM, Surface anaLysis And Modeling. Met de HxGN Digital Virtual Reality Solutions is dat met één druk op de knop geregeld. LiDAR en 360 graden beelden in één keer binnen. 3D-beelden die je direct in je digital twin kan gebruiken, de 360 beelden immersive toepassen. Maar dat niet alleen, volumeberekening, veranderdetectie, gemakkelijker kan het niet.

Tijdens deze sessie laten Harald Gortz van IMAGEM en Hans Liebrand van Hexagon partner Leica Geosystems op hun eigen enthousiaste manier zien hoe dit werkt.

Workshop :: Creëer eenvoudig je eigen digital twin

niels van de graaf & Reinier de Graaf | IMAGEM

Stel je voor dat je in slechts enkele minuten een virtuele 3D webapplicatie kunt creëren en delen met je gebruikers. Met Planspace Simulator wordt dit verleidelijke scenario werkelijkheid. Maar het gaat veel verder dan alleen maar een eenvoudige visualisatie van de fysieke leefomgeving. Het opent de deur naar een wereld waarin het combineren van 2D en 3D data een moeiteloze ervaring wordt. En het beste van alles? Het vergt geen programmeervaardigheden en de intuïtieve gebruikersinterface maakt het gebruiksvriendelijker dan je ooit voormogelijk had gehouden.

Laat je verbeelding de vrije loop terwijl je moeiteloos 3D-objecten, PDOK, eigen data, panorama’s, puntenwolken en externe data van bijvoorbeeld SPOTinfo of Cyclomedia combineert. Planspace Simulator biedt functionaliteiten zoals het automatisch omzetten van BIM-modellen (.ifc) naar een visualisatie in je eigen gecreëerde digital twin, loop rond in je eigen digital twin, teken punten, lijnen en vlakken, het vrij plaatsen van 3D-objecten en graven in de bodem voor ondergrondse informatie.

Dit kun je nu allemaal zelf ervaren tijdens onze digital twin workshop. Je krijgt toegang tot Planspace Simulator en kunt in enkele minuten je eigen 3D digital twin creëren en via het web delen. Ontdek hoe moeiteloos je verschillende data en bronnen kunt combineren. Het is niet alleen een uitnodiging, maar ook een opwindende kans om te experimenteren met het creëren en publiceren van je eigen digitale tweeling. Waar wacht je nog op? 

evenementen pagina

ga hier terug naar het overzicht

evenementen pagina

ga hier terug naar het overzicht
naar pagina

Plenair programma

bekijk het thema en de sprekers

Plenair programma

bekijk het programma

programma

van 10:00 tot 18:30 uur