Breakout sessies
Make Geospatial Matter 2022

Breakout sessies zijn een manier om dieper op een onderwerp in te gaan en kennis te delen over vakinhoudelijke thema’s. Tijdens Make Geospatial Matter 2022 kunt u de volgende breakout sessies bezoeken van industrie-experts, vakgenoten en teamleden van IMAGEM. Maak kennis met de sprekers en de onderwerpen die zij met je gaan delen op 13 oktober.
Vuurwerkoverlast verleden tijd met datagedreven app
Ton van Hoof & Alex van de Westerlo | Gemeente Helmond
Sinds 2018 is er geen landelijk meldpunt meer voor vuurwerkoverlast. En ook bij de politie kan je als burger niet met je klachten van vuurwerkoverlast terecht. Gemeente Helmond biedt haar burgers een zeer eenvoudige oplossing waarmee zij hun overlast meldingen kunnen doen.
Het unieke van deze app is dat deze locatiegedreven is en niet administratief. Dit betekent dat de meldingen direct zichtbaar worden in een geodashboard. Dit inzicht helpt bij het maken en monitoren van het beleid. Gemeente Helmond biedt haar burgers nu zo’n vijf jaar deze oplossing en tijdens deze sessie delen zij hun ervaringen en hoe het de gemeente helpt om de overlast aan te pakken.
Deze sessies is voor iedereen die het vuurwerkoverlast efficiënt en effectief wil aanpakken met een verrassend eenvoudige oplossing.
Thema: Sturingsinformatie
Zelf bijhouden van BAG/BGT/WOZ mutaties nog eenvoudiger en sneller
Niels van de graaf & marcel van der Weerd | Imagem
Nog te vaak horen wij dat er geen mutatiesignalering wordt gedaan omdat men denkt dat het veel tijd kost. Wij horen nog regelmatig dat er uren en uren besteed wordt door mensen die visueel door foto’s heen scrollen om veranderingen te vinden. En sterker nog, we horen zelfs dat er organisaties zijn die helemaal geen mutatiesignalering uitvoeren. De werkdruk is hoog. Er moet al jaren meer met minder. Dit verandert niet.
Het is daarom belangrijk en essentieel dat je goed ondersteunt wordt in deze werkprocessen. Laat technologie jou helpen. Het controleren van de actualiteit van je eigen basisregistraties, het vinden van de veranderingen en het controleren van deze veranderingen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Met minimale inzet kan je volledig zelf de mutatiesignalering uitvoeren.
Deze sessie is bedoeld voor iedereen die denkt dat mutatiesignalering veel werk is, of die overwegen de mutatiesignalering niet meer uit te besteden om kosten te besparen of voor specialisten die simpelweg willen weten hoe je zelf deze signaleringen kan doen.
Thema: Data Automatisering

Next level digital twin met Luciad
Peter schoep | IMAGEM & Joris Schouteden | Hexagon Geospatial
In deze sessie laat Joris Schouden namens Hexagon Geospatial de hoogtepunten zien van nieuwe ontwikkelingen binnen het Luciad platform. Concrete features om in te kunnen zetten bij de ontwikkeling van een next level digital twin: een virtuele omgeving te bekijken via je webbrowser. Peter Schoep zal namens IMAGEM vervolgens enkele voorbeelden uit de praktijk laten zien.
Thema: Digital Twin
5D Counter dronebeheer in de praktijk | LUATMS
Ronald Koning | Ordina & Harald Gortz | IMAGEM
Informatiegestuurd optreden zorgt voor een effectief gebruik van middelen waar en wanneer het ertoe doet. Binnen het C-UAS-domein vereist het de elementen van 3D, tijd en schaal om naadloos samen te werken om drone-activiteit te identificeren, locaties van operators te bepalen en te reageren op de status ervan. Een 5D-weergave van uw operatiegebied zorgt voor een tijdige en effectieve reactie in een snel evoluerend domein. Ons LUATMS-systeem biedt dit inzicht en helpt bij het nemen van passende maatregelen.
Thema: Digital Twin

Nieuwe technologie bij Hexagon en IMAGEM
Wim Bozelie | IMAGEM
In deze sessie kijken we naar nieuwe functionaliteiten in ERDAS IMAGINE 2022 update 2 en hoe IMAGEM deze gebruikt in DELTA. Daarbij behandelen we ook de nieuwe modellen van DELTA 2022 update 2, waarbij we de resultaten in M.App Enterprise bekijken. Er is daarnaast een voorproefje te zien welke nieuwe functionaliteiten in de nieuwe release van M.App Enterprise erbij gaan komen.
Thema: Digital Twin, Sturingsinformatie, Data Automatisering

Tegels eruit, water de grond in
Joost Verhagen | Cobra Groeninzicht
Hoe je met big data tegels wipt? Goeie vraag! Want hoe draag je nu als databedrijf mét groene hersens, maar zonder ‘schep’ daadwerkelijk je steentje bij aan een betere wereld? Nou, gewoon, door een cadeau te geven. Een cadeau in de vorm van een online atlas. Wij maken met data het versteningsprobleem inzichtelijk en laten zien waar je met ontstenen de meeste impact maakt. Én hoe je vervolgens op die plek het beste kunt vergroenen.

Uniek inkijkje: het beleidsbewuste informatiesysteem van Almere
John Vreenegoor | gemeente Almere
Als het om digital twins gaat is gemeente Almere inmiddels een rode draad door onze MGM’s heen. En niet voor niets. De eerste sessie ging over 3D & digital twin experimenten. De tweede sessie ging over hoe de digital twin toegepast kan worden in een aantal usecases en nu zijn wij aangekomen bij een volgende mijlpaal.
Stel je eens voor dat je in plaats van visies, beleid, rapporten vol tekst, afbeeldingen en grafieken een digitale kopie van je leefomgeving gebruikt voor besluitvorming. Stel je eens voor dat je met alle vakgebieden eenvoudig scenario’s, data en doelstellingen kan delen. Dat je kan samenwerken in één enkele virtuele omgeving waar iedereen dezelfde informatiepositie en perspectief heeft.
Gemeente Almere realiseert samen met IMAGEM een unieke virtuele samenwerkomgeving om de besluitvorming te verbeteren en versnellen.
In deze sessie vertelt gemeente Almere wat het gaat betekenen wanneer iedereen gaat werken met een beleidsbewuste digital twin. Op eenvoudige wijze zal toegelicht worden hoe deze virtuele omgeving beleidsbewust wordt door wetten, regels, ambities, doelstellingen en kennis te digitaliseren. Wil je weten hoe gemeente Almere de besluitvorming wil verbeteren en versnellen? Neem dan deel.
Thema: Digital Twin

Klimaat APK met remote sensing!
Harald Gortz | IMAGEM
Een algemene periodieke keuring van een straat, wijk of stadsdeel? Waar staan we en welke middelen kunnen we inzetten voor groene energie of het verbeteren van de luchtkwaliteit of water overlast? Maar ook welke inspanning (kosten) brengt dit met zich mee en wat levert (baten) op?
Is dat niet te moeilijk? Nee, alle open data is in Nederland beschikbaar om dit met een paar klikken uit te voeren. Binnen een half uur demonstreer ik hoe gemakkelijk dit gaat.
Thema: Sturingsinformatie
Je eigen premium digital twin met Luciad en 3DNL
Thomas Pelzer | Cyclomedia & Patrick de Groot | IMAGEM
Aan het eind van dit jaar maakt Cyclomedia met 3DNL elke gemeente in Nederland gedetailleerd beschikbaar in 3D. Cyclomedia biedt 3DNL aan in Street Smart, het eigen platform voor toegang tot alle datasets. Maar voor klanten met specifieke wensen voor hun 3D-omgeving, zijn Cyclomedia en IMAGEM een samenwerking aangegaan. IMAGEM combineert Cyclomedia data in een zelf samen te stellen viewer, zo komen cyclorama’s, luchtfoto’s, puntenwolken en 3DNL allemaal samen.
In deze sessie worden deze nieuwe ontwikkelingen laten zien, mogelijk gemaakt door 3DNL en het Luciad portfolio.
Thema: Digital Twin

Online controle van detectieresultaten met Check M.App
Tjip van Dale | IMAGEM
Het bijhouden van wat er verandert in de inrichting van zowel stedelijk als buitengebied wordt steeds vaker gedaan met AI technieken op satellietbeelden en luchtfoto’s.
Deze slimme technieken op steeds hogere kwaliteit data resulteren in een grotere stroom veranderingen waar een gebiedsbeheerder iets mee moet: verwerken in de relevante registers of afdoen als niet relevant. Het beslissingsvermogen van algoritmes is echter (nog) niet van dat niveau dat ‘gevonden’ veranderingen zonder tussenkomst van ‘menselijk’ oordeel verwerkt kunnen worden in een register. Het finale menselijke oordeel geven op de geconstateerde veranderingen is een omvangrijke klus, maar blijft vaak liggen of neemt te veel tijd in beslag. Dus bestaat de kans dat registers achterlopen t.o.v. de realiteit.
Met een slimme web app Check M.App heeft IMAGEM een oplossing gerealiseerd om dit beoordelingsproces een stuk efficiënter te maken, maar bovenal prettiger. Dus met zo min mogelijk handelingen en zo veel mogelijk informatie snel een oordeel geven of een verandering ook een relevante verandering is. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt in de deze sessie gedemonstreerd in een waterschapscontext, maar is ook relevant voor andere gebiedsbeheerders.
Thema: Data Automatisering

'Operating off the same map' met het Defensie Geoportaal
Rengert Siezen | Ministerie van Defensie & Robbert van Bussel | IMAGEM
Om de juiste beslissingen op het juiste moment te kunnen maken, is een actueel en volledig beeld van de operatie nodig. En dat begint altijd met de juiste geografische data. Het aanvragen en leveren van die data, zoals satellietbeelden en kaarten, moet in alle gevallen eenvoudig en snel gebeuren. Bij de Dienst Geografie (DGEO) staan ze daar bovenop en met de komst van Geoportaal 2.0 kunnen ze elk onderdeel van de krijgsmacht efficiënt voorzien van de juiste data.
Thema: Data Automatisering
Besturen in 2024: zonder digital twin geen optie
Claire van Proemeren & Peter Meijers | Het Gegevenshuis
De lokale overheid gebruikt in toenemende mate (big) data bij beleid, uitvoering en dienstverlening. Maar hoe houdt u het overzicht in die steeds groter wordende zeeën van data in al die verschillende overheidsdomeinen? Hoe zorgt u ervoor dat data toegankelijk blijven en (visueel) nog te begrijpen zijn? En ook niet onbelangrijk: hoe houdt u de data actueel, volledig, accuraat én overzichtelijk? Hét antwoord op deze vragen luidt: met een digitale kopie van Limburg. Een dergelijke kopie van de werkelijkheid, ook wel digital twin genoemd, kan en mag het bij de lokale overheid in Limburg niet ontbreken. Om te testen of een digital twin kan bijdragen aan de belangrijke vraagstukken en vooral ook om te leren wat het betekent om met 3D data en een digital twin aan de slag te gaan heeft Het Gegevenshuis een digital twin pilot uitgevoerd.
Claire van Proemeren (datamanager) en Peter Meijers (informatiespecialist) presenteren hun resultaten van de pilot Digital Twin Limburg (DTL). Deze sessie is bedoeld voor iedereen die met een digital twin aan de slag wil gaan maar niet weet hoe te beginnen.
Thema: Digital Twin
Hands-on workshop: M.App Enterprise 2022 - Groene daken dashboards
Dennis Westmaas & Reinier de Graaf | IMAGEM
Tijdens deze workshop gaan we na een korte rondleiding door de M.App Enterprise Studio, waarbij we alle opties bespreken, zelf aan de slag met het bouwen van een Groendaken potentie Dashboard. Stap voor stap wordt uitgelegd wat de opties zijn en welke keuzes we maken.
Van het toevoegen van data en widgets, opmaak van het dashboard tot aan het publiceren van het eindresultaat voor de gebruikers. De gehele werkwijze van begin tot einde komt aan bod. Dit alles doen we met de volgende release van M.App Enterprise welke later dit jaar door Hexagon Geospatial uitgebracht wordt.
Thema: Sturingsinformatie