Agenda
Make Geospatial Matter 2025

Dit jaar bestaat Make Geospatial Matter uit een plenair programma, breakoutsessies en interactieve workshops. Op deze pagina vind je de volledige agenda van de dag, inclusief alle pauzes en netwerkmogelijkheden.
Plenaire sessies | Maitland
Niels van de Graaf (IMAGEM)
We trappen Make Geospatial Matter af met niemand minder dan onze eigen Niels van de Graaf. Met zijn kenmerkende mix van scherpte, humor en inhoudelijke diepgang zet hij direct de toon voor de dag. Als ervaren spreker én drijvende kracht binnen IMAGEM weet Niels als geen ander hoe technologie, ruimte en samenwerking samenkomen in dit evenement. Hij nodigt ons uit om verder te kijken dan de plattegrond, maar naar de verhalen, kansen en keuzes achter de visualisatie.
Bereid je voor op een inspirerende aftrap waarin het thema Maak Ruimte tot leven komt; niet alleen in data en digital twins, maar vooral in ideeën en ontmoetingen.
Paul Iske (Chief Failure Officer)
Niels van de Graaf (IMAGEM)
Bij Make Geospatial Matter draait het niet alleen om luisteren, maar vooral om meemaken. Onze work & learnshops geven je de kans om zelf aan de slag te gaan met actuele vraagstukken, slimme toepassingen en innovatieve technologie. Of je nu de diepte in wilt met een technisch vraagstuk of juist wilt sparren over beleidsmatige keuzes – hier krijg je de ruimte om te leren, vragen te stellen en nieuwe inzichten op te doen.
Laat je inspireren door sessies van industrie-experts, collega-professionals en het team van IMAGEM. Stap uit de rol van toeschouwer en maak ruimte voor interactie, vernieuwing en praktijkervaring.
Aan het eind van een dag vol ideeën, gesprekken en ontdekkingen neemt Niels van de Graaf ons nog één keer mee langs de rode draad van Make Geospatial Matter. Wat hebben we geleerd? Wat hebben we gedeeld? En bovenal: waar maken we ruimte voor, morgen en daarna?
Met zijn vertrouwde flair verbindt Niels de inzichten van de dag met de grotere beweging waar we met z’n allen deel van uitmaken. Geen droge samenvatting, maar een prikkelende reflectie die blijft hangen. Want juist in de afsluiting zit vaak het begin van iets nieuws.
Culinair genieten
Na een dag vol inspiratie maken we ruimte voor ontspanning, ontmoeting en culinaire verwennerij. Tijdens het walking dinner kun je in een ongedwongen setting napraten met collega’s, vakgenoten en sprekers. Geen vaste tafelschikking, maar alle vrijheid om rond te lopen, nieuwe gezichten te leren kennen en gesprekken voort te zetten die eerder op de dag zijn begonnen.
Onder het genot van een zorgvuldig samengesteld diner sluiten we Make Geospatial Matter af zoals het bedoeld is: samen, in beweging, en met ruimte voor wat écht telt.
Rond 19:00 sluiten we Make Geospatial Matter af. Na een dag vol nieuwe inzichten, ontmoetingen en ervaringen is het tijd om koers te zetten richting huis. Hopelijk ga je niet alleen met een goed gevulde maag, maar ook met frisse ideeën, waardevolle contacten en hernieuwde inspiratie naar huis.
Bedankt dat je erbij was, en tot de volgende keer!

Work & Learnshops I
13:30 - 14:15
Remote sensing: Bellingcat gebruikt het, maar ook de NOS en overheden gebruiken het volop. Maar wat kun je er eigenlijk mee?
Spreker: Harald Gortz, IMAGEM
Ruimte: Muze 1
Zonnepaneeldetectie wordt voor gemeenten steeds belangrijker. Goede detecties ondersteunen namelijk bij verschillende aspecten van stedelijke planning, duurzaamheidsdoelen, belastingheffing, milieubewaking en burgerparticipatie. Daarmee wordt zonnepaneeldetectie een integraal onderdeel van een doeltreffend en efficiënt lokaal beleid.
Sprekers: Robin Holst, Beheerder basis- en kernregistraties, Gemeente Utrecht.
Ruimte: Muze 2
Eén van de grootste uitdagingen van gemeente Almere is de woningbouwopgave. De stad moet en wil de komende jaren fors groeien. Dit betekent dat er veel nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Om precies te zijn 24.500 woningen in 2030. Fast forward: het is 5 maart 2030 en die nieuwe woningen zijn allemaal gebouwd. Zijn we goed bezig?
Sprekers: Sander Kinneging, Gemeente Almere & Eliane Marcelis, IMAGEM
Ruimte: Muze 3
Work & Learnshops II
14:20 - 15:05
Gemeente Almere, Nelen & Schuurmans (N&S) en IMAGEM bundelen hun krachten in een samenwerking om wateroverlast te transformeren tot een driedimensionaal schouwspel in de digitale wereld van een twin.
Sprekers: Nelen & Schuurmans, gemeente Almere en IMAGEM
Ruimte: Muze 1
Yvonne Menten van Waterschap de Dommel in op de procesketen van datagedreven werken en hoe Check M.App hen geholpen heeft het Asset Change Process te verbeteren.
Sprekers: Yvonne Menten, Waterschap de Dommel & Tjip van Dale, IMAGEM.
Ruimte: Muze 2
Geografische data moet altijd Actueel, Betrouwbaar en Compleet (ABC) zijn. Maar de hoeveelheid data kan overweldigend zijn. Harder werken is niet de oplossing, slimmer werken wel. Slimmer werken met de D van DELTA.
Sprekers: Kevin Schell, IMAGEM
Ruimte: Muze 3
Work & Learnshops III
15:30 - 16:15
Tijdens deze sessie geven Wim van Stokkum en Marian Harberink uitleg en voorbeelden hoe wetten, regels, data en bronnen verzameld worden om integraal inzicht te krijgen in wat waar mag, kan en mogelijk is. Met behulp van FyLo kunnen we wél 1 miljoen woningen realiseren.
Sprekers: Marian Harberink, jurist FyLo & Wim van Stokkum, IMAGEM
Ruimte: Muze 1
SLAM, Surface anaLysis And Modeling. Met de HxGN Digital Virtual Reality Solutions is dat met één druk op de knop geregeld. LiDAR en 360 graden beelden in één keer binnen. 3D-beelden die je direct in je digital twin kan gebruiken, de 360 beelden immersive toepassen. Maar dat niet alleen, volumeberekening, veranderdetectie, gemakkelijker kan het niet.
Spreker: Hans Liebrand Leica, Harald Gortz, IMAGEM
Ruimte: Muze 2
Sprekers: Niels van de Graaf, Reinier de Graaf, IMAGEM
Ruimte: Muze 3

Inloop met koffie
10:00 - 11:00

Lunch
12:30 - 13:30

koffiepauze
15:05 - 15:30

Walking dinner
17:00 - 19:00