Skip to content

Hxgn Live - a smart digital reality

6 juli 2022

Vorige week heb ik samen met enkele van mijn relaties de HxGN Live gebruikersconferentie in Las Vegas mogen bezoeken. Het was fantastisch en indrukwekkend. Je leert, netwerkt en werkt, maar er is gelukkig ook tijd om van de prachtige omgeving en de sfeer te genieten.

Niels van de Graaf

Niels van de Graaf

Niels is Marktmanager Overheid bij IMAGEM. Hij helpt de overheid om continu slimmer en beter te werken en geeft zijn functie invulling door organisaties te ondersteunen bij het oplossen van hun vraagstukken. 
HxGN Live team IMAGEM

What happens in Vegas...

Naast goede interessante en leerzame sessies hebben wij samen met onze relaties waardevolle gesprekken gehad met de productmanagers, directie en techneuten van Hexagon. En niet te vergeten, elke avond verzorgde Hexagon het nodige tijdverdrijf waar je lekker kan netwerken onder het genot van een hapje en drankje. Ik kan niet anders zeggen dat Hexagon goed voor ons heeft gezorgd.

Ik heb overigens het meest genoten van de tijd die je extra kan doorbrengen met je relaties. Wij hebben veel tijd gehad om te praten en te brainstormen over de ontwikkelingen, verbeteringen en samenwerking voor nu en in de toekomst. Maar ook over persoonlijke zaken. Het is fijn om elkaar zo beter te leren kennen. Even lekker buiten de werkomgeving om én in Las Vegas “of all places”. Hoe leuk is dat?

Waar ik altijd weer van onder de indruk ben is de innovatie wat de businesspartners van Hexagon Geospatial weer bedacht hebben. Het is duidelijk dat de wereld van GIS sterk aan het evolueren is. De tijd van ‘gisviewers’ is voorbij. Dat is voor de meerderheid van de gebruikers veel te technisch. Tegenwoordig worden eenvoudige en gebruikersgerichte applicaties gemaakt die antwoorden geven op de vragen waar zij mee zitten.

Wat mij ook opviel was hoe vele verschillende soorten data met elkaar gecombineerd en toegepast kunnen worden. Zo ook realtime camera beelden en sensordata. Dit werkt goed, omdat Hexagon Geospatial technologie geen eigen opslag heeft en open is. Dat maakt het eenvoudig combineren van vele verschillende soorten data, bronnen en systemen mogelijk. Niet onbelangrijk voor mijn relaties (overheid) kijkend naar de common ground gedachte.

Digital Twin

Natuurlijk is de wereld van de digital twin niet overgeslagen. En gelukkig maar! Want dat is mijn domein, passie en geloof waar het naar toe moet. Wat Hexagon goed doet, is dat sinds de overname van Luciad in 2017 zij de visie van een Smart Digital Reality blijven handhaven. Hexagon heeft verschillende divisies; van inwinnen tot visualiseren. Hierdoor zijn er specifieke oplossingen voor de industrie, openbare orde en veiligheid, defensie en lokale als landelijke overheid.

De digital twin gedachte is ooit begonnen binnen de industriële sector, maar wordt nu daarbuiten behoorlijk snel geadopteerd. En dat is mooi om te zien. Met Smart Digital Reality biedt Hexagon technologie waarmee realtime virtuele omgevingen met live sensor informatie gerealiseerd kan worden. Wow!

Er waren demo’s van een digital twin van een petrochemische industrie waar realtime informatie gevisualiseerd wordt van silo’s, leidingdruk en stromingen. Maar ook van mijnbouw waar je de machines en wagens realtime kon zien werken. Camerabeelden die realtime omgezet werden naar 3D-objecten om deze in een virtuele omgeving te zien bewegen.

Uitstapje naar augmented reality

Wat ook mijn interesse had was een Augmented Reality (AR) samenwerkomgeving. Oftewel, door middel van AR ergens naar kijken en zien waar wat gebeurt of gebeurd is, waar je collega’s zijn of waar meldingen zijn gemaakt. Bedenk wat dit voor politie, defensie of meldingen uit de openbare ruimte kan betekenen.

De eerste stap

Als kers op de taart van deze conferentie heb ik samen met John Vreenegoor van gemeente Almere een presentatie verzorgt over onze innovatieve co-creatie. IMAGEM en Almere werken samen aan een nieuw informatie systeem. Een beleidsbewuste digital twin. Een digitale oplossing waarin door alle afdelingen en externe stakeholders in een virtuele omgeving samengewerkt kan worden aan bijvoorbeeld stedelijke ontwikkelingen. Door middel van kennistechnologie worden de medewerkers ondersteund.

Zij krijgen direct inzicht in de wetten, regels, ambities en doelstellingen van het specifieke gebied. En bij elk scenario dat uitgewerkt wordt. Daarnaast biedt deze omgeving de actuele informatie van de stad en worden de effecten van beleid gemonitord. Een eerste stap richting een echte Smart Digital Reality.

Naast mijn collega’s Wim Bozelie, Patrick de Groot en Peter Schoep wil ik Britt Peters, Richard Metz en John Vreenegoor bedanken voor deze onvergetelijke HxGN Live.