Skip to content

GEO TINDEREN​

met Check M.App

“Wij stellen uw mening op prijs” of “Help ons onze dienstverlening te verbeteren”  

Wie kent het niet? Je hebt via internet een aankoop gedaan en na ontvangst van het artikel krijg je een mail waarin je gevraagd wordt iets van de aankoop te vinden. Dan hebben we niet over de vele fora waar heel veel mensen iets vinden. Niet altijd even welsprekend geformuleerd, maar wel vaak erg duidelijk.

Kortom, we vinden overal ergens iets van of moeten er iets van vinden. Zowel van de eerste als de laatste heb ik een broertje dood. Ik hoef niet overal iets van te vinden. En het zou de onderlinge verhoudingen ten goede komen als onze medeburgers wat meer terughoudend zouden zijn als het gaat om ergens iets van te vinden.

En toen was daar Check M. App. Een webapplicatie om veranderingen in onze leefomgeving te beoordelen. Waar juist alles draait om de vraag “wat vindt u ervan?”

Wat vindt u ervan?

Er doen zich voortdurend verandering voor in onze leefomgeving en daar moet wat mee gedaan worden. Ingrijpen dan wel de verandering registreren. Vroeger (en nog steeds) hadden we boswachters, inspecteurs, schouwmeesters, handhavers. Tijdens hun rondjes constateerden ze veranderingen waar iets mee gedaan moest worden en dat vaak ook zelf opvolgden.

Steeds vaker worden daar moderne technieken als remote sensing (luchtfoto’s & satellietopnames) ingezet waarop automatische analyses worden uitgevoerd. En die komen altijd wel met heel veranderingen op de proppen. Maar helaas, de ene verandering is de andere niet. Soms moet een geconstateerde verandering worden opgevolgd, anderen weer niet. Je kan een eind komen met automatische detecties, maar er blijven veranderingen over waar iemand met gebiedskennis iets van moet vinden om de verandering op te volgen, dan wel te negeren.

Tinderen

Hoe maak je zo’n beoordeling zo makkelijk mogelijk? Daar hebben we ons laten inspireren door de populaire dating app Tinder. Het kan de vleesgeworden perfectie genoemd worden als het gaat om een snelle ‘kijk-klik-klaar’ beoordeling en daarmee vrouwen of mannen in rap tempo afgeserveerd worden voor een mogelijke date. Met als doel alleen die vrouw of man over te houden waar ‘werk’ van gemaakt moet worden.

Check M.App en geo tinderen

En met deze gedachte hebben we Check M.App gemaakt. Automatisch gevonden veranderingen in buitenruimte via een proces van het ‘geo-tinderen’ (ginderen?) snel beoordelen, zodat je alleen veranderingen overhoudt waar ‘werk’ van gemaakt moet worden.

En hoe gaat dat in zijn werk? Eerst worden alle gevonden veranderingen opgedeeld en toegedeeld aan gebiedsdeskundigen. Vervolgens wordt een verandering op een zo informatieve en duidelijke wijze in de context van de omgeving en de ‘beslisdata’ getoond, zodat met 1 blik en 1 klik een beoordeling gedaan kan worden. Waarna het proces zich herhaalt. Dus de ultieme uitwerking van het ‘kijk-klik-klaar’ principe.

En daar waar je even ter plaatse wil kijken hoe het nou echt zit, kan je via een panoramische foto even rondkijken en in rap tempo onmisbare menselijke interpretatie gebruiken om alleen verandering over te houden waar je echt iets mee moet doen. Veranderingen die automatisch beschikbaar worden gesteld aan de rest van de organisatie via een webservice, dan wel een of een mobiele app en zelfs een bestand waaruit een concrete opvolging kan worden geïnitieerd.

Kortom Check M.App is uitermate geschikt om snel en efficiënt automatisch afgeleide veranderingen in de buitenruimte uit wat voor bron dan ook te ‘ginderen’ en daarmee direct inzetbaar te maken.

Op de Waterinfodag op 16 maart gaan we dat uitgebreid op de stand van IMAGEM laten zien >>