Monitor Groen/Grijs

VEGETATIE DEKKING MONITOR - Het is nu mogelijk om de verhouding tussen vegetatie en bebouwd gebied van gemeenten, provincies en districten te analyseren met behulp van real-time en historische gegevens. Gebruik deze app om beleid voor uw groen ruimtes in uw jurisdictie te beoordelen en te controleren. 

Waarom deze app?

In stedelijke gebieden wordt de verhouding tussen groene (vegetatie) en grijze (bebouwing) gebieden steeds groter. Openbaar groen is verdwenen door inbreiding of door aanleg van infrastructuur die noodzakelijk is voor de (binnen) stad. Voor het onderhoud is ook steeds minder budget beschikbaar. Groen in de stad is echter belangrijk voor de leefbaarheid en zorgt voor een aangenaam stadsklimaat. Het helpt bij de opvang van neerslag en vermindert ‘hitte-stress’ in de stad. Deze monitor geeft u inzicht in het groen in uw stad en hiermee kunt u beleid vormen voor de groene ruimte.

Hoe werkt het?

Monitor groen/grijs is een dashboard waarin verscheidene data en bronnen én locatiegegevens gecombineerd worden. Bijvoorbeeld door satellietbeelden van de afgelopen 30 jaar te analyseren, wordt de verhouding tussen groene en grijze gebieden in uw gemeente zichtbaar. U krijgt direct inzicht waar zich ‘hitte-eilanden’ voordoen en waar groen is verdwenen in de stad.

Wat doet het?

Met de monitor groen/grijs is het mogelijk om de veranderingen in de verhouding tussen groene en bebouwde gebieden te analyseren, waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan onderzoek naar 'stedelijke hitte-eilanden' en 'waterdoorlatendheidsstudies'. Daardoor is het mogelijk om beleid op groene ruimte in stedelijke gebieden te controleren en monitoren op effectiviteit en, indien nodig, wijzigingen door te voeren.

Bekijk groenheid

Identificeer gebieden met groen en waar groen niet bloeit. 

Ecologisch Monitoren

Vind gebieden van ontbossing, overbegrazing, inbreuken of illegaal bebouwde gebieden. 

Effectiviteit van beleid

Ontdek hoe effectief uw groen beleid is. Bekijk en analyseer snel de resultaten van voorgaande weken, maanden en jaren. 

Feiten over Nederlandse bomen

Aantal bomen (2015):162.000.000
Hoogste boom (Apeldoorn):50,4 m
Aantal bomen per inwoner (2012):293 m2 per persoon

Aankomende evenementen

GIMA Day 2018

Monday 17 Dec 2018

GIMA Day 2018

Tijdens deze dag komen studenten en bedrijven uit de geo-informatie sector samen. Een carriére-dag voor studenten waar ze presentaties en workshops kunnen volgen en de mogelijkheid tot netwerken.

InfraTech 2019

Tuesday 15 Jan 2019

InfraTech 2019

InfraTech 2019 is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.

Waterinfodag 2019

Thursday 28 Mar 2019

Waterinfodag 2019

De waterinfodag is een beurs, congres én netwerkdag ineen. Eén dag per jaar. Voor alle professionals die informatie over waterbeheer inwinnen, verwerken en toepassen.