Skip to content

Wat wij hebben geleerd tijdens de workshop: van mutatiesignalering tot sturingsinformatie

Elk jaar organiseren we naast ons grote evenement Make Geospatial Matter een aantal sessies gericht op een thema of groep klanten. Zo ook dit jaar weer met Grip op Geo op 9 mei. Het thema dit jaar? Van mutatiesignalering tot sturingsinformatie. En alles wat daarmee te maken heeft.

Workshop over DELTA, mutatiesignalering en sturingsinformatie

Niet uitbesteden

Mutatiesignalering is een verplicht nummertje. Daar kan je niet omheen. Het is niet het spannendste werk, het kan lang duren en dat maakt het aantrekkelijk om het uit te besteden. En dat is zonde, want je kan het zelf een stuk sneller doen. Dat liet gemeente Utrecht bijvoorbeeld zien tijdens hun presentatie. Zelf de volledig controle en grip houden op je data en werkzaamheden, werkprocessen en beleid.

Dat was ook de boodschap van Utrecht. Grip hebben op je werkprocessen en dit te doen wanneer en hoe je dat zelf wilt. Dat was voor hun de hoofdreden om met DELTA te beginnen. Een mooie noot daarbij was dat je wel eerst wat moet testen en finetunen om voor jou de beste afstelling te vinden voor de beste resultaten.

Ook gemeente Rotterdam is al een tijdje bezig met DELTA. De boodschap vanuit Rotterdam was dat je ook heel goed je eigen modellen kunt ontwikkelen met onze technische mensen. Het model wat nu in afrondende fase is heeft als doel om werkprocessen effectiever te maken door toevoeging van WOZ classificaties o.b.v. dakentypen.

Zelf aan de slag

Na de theorie was er natuurlijk ook tijd om zelf aan de knoppen te zitten, Onder begeleiding van Reinier gingen we aan de slag met een workshop DELTA. Het mooie aan DELTA is dat de oplossing al komt met een hele set aan modellen. Deze worden geladen en kunnen met een paar klikken analyses uitvoeren op verschillende thema’s. Je kan deze kant en klaar gebruiken, maar het is ook mogelijk om deze aan te passen gericht op jouw omgeving.

We hebben de mensen door het maken van praktische opdrachten zelf laten ervaren hoe goed je remote sensing data kunt toepassen (zoals satellietdata of infrarooddata) en hoe makkelijk werken met remote sensing data is als je DELTA gebruikt. Zelf een nulmeting op bijgebouwen maken, mutaties in dakkapellen opsporen, maar ook analyses maken om inzicht te krijgen in waterdoorlaatbaarheid van gebieden/wijken, hitte-eilanden in de gemeente of zonnepaneelpotentie. Zo kun je intern een toegevoegde waarde leveren bij het geven van meer inzicht in klimaateffecten of bijv. bij datagedreven ondersteuning van advies over bepaalde maatregelen en beleid.

meer leren!

We hebben mensen willen inspireren door deelnemers te laten zien en zelf te laten ervaren dat je je mutaties in je leefomgeving heel goed en heel makkelijk zelf kunt opsporen, beoordelen en verwerken met behulp van remote sensing data en DELTA. Men heeft ervaren dat DELTA heel veelzijdig is; een soort mulitool met veel modellen en toepassingen in 1 product. Modellen voor analyses en detecties op het gebied van water, databerekeningen, klimaat en basisregistraties.

Neem eens met ons contact op als je nieuwsgierig bent geworden en je met je eigen data aan de slag wilt. Dan gaan we samen aan de slag in een pilotvorm.