Skip to content

Locatiedata zijn cruciaal in digitale transformatie

de inzet van locatie-intelligentie

23 oktober 2020 – De overheid dwingt het af met haar digitale transformatie-agenda en de ‘toestand in de wereld’ ten tijde van corona onderschrijft het belang ervan: het digitaliseren van (werk)processen is geen luxe of frivoliteit, het is bittere noodzaak. Gebruikmaken van locatie-intelligentie is daarbij cruciaal. Want vrijwel alle processen van vooral lokale en provinciale overheden zijn direct of indirect te herleiden tot locaties, en dus zijn er locatiegegevens voor nodig.

Digitale Transformatie

Illegaal vuurwerk dat voor overlast zorgt; maar waar en op welk moment wordt het afgestoken? Een omgevingsvergunning aanvragen voor aanbouw; maar mag dat wel op de gekozen locatie? De doorstroming van beken en rivieren op peil houden; maar waar zitten de blokkades? Het zijn allemaal voorbeelden van overheidsprocessen waarvoor in de een of andere vorm locatiegegevens nodig zijn. Veel, heel veel locatiegegevens vaak.

Dat brengt ‘uitdagingen’ met zich mee, om maar eens een understatement te gebruiken. Een daarvan is dat locaties voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Een gebouw wordt gesloopt, of juist opgetrokken. Vuilnis wordt neergegooid, en weer verwijderd. Percelen grond worden bewerkt, natuur en vegetatie veranderen geleidelijk van karakter.

De oplossing

Hoe kan je die uitdaging aanpakken? En het liefst oplossen, zodat je in de toekomst efficiënter te werk kan gaan. Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden bij gemeente Almere en het Gegevenshuis leggen we het uit hoe locatie-intelligentie het proces van digitale transformatie kan aanjagen. Lees het volledige artikel op iBestuur >>