Skip to content

Digital Twin met een BLK2GO Handscanner

Samenwerking Leica Geosystems en IMAGEM

IMAGEM heeft samen met Leica Geosystems een oplossing beschikbaar om met de BLK2GO handscanner natuurgetrouwe en accurate beelden te integreren in een digital twin. Zowel de binnen- als buitenkant van bijvoorbeeld een pand kan met de scanner in slechts een paar minuten volledig in beeld gebracht worden. We laten het in de video hieronder zien met scans van ons kantoor in Apeldoorn.

De Leica BLK2GO draagbare imaging laserscanner legt ruimtes vast in 3D terwijl u beweegt.

Scans in een digital twin

‘Collega’s van Leica Geosystems zijn hier bij ons kantoor in Apeldoorn langs geweest met hun BLK2GP scanner’, vertelt Patrick de Groot van IMAGEM. ‘Dat is een handscanner, waarmee ze een heel pand in luttele minuten in hele hoge resolutie kunnen inscannen. Wij gebruiken dit soort data in onze digital twins, waarmee we in staat zijn om die data één op één te integreren in de plattegrond van de buitenruimte.’ 

‘Onze klanten kunnen dit soort data ook in hun digital twin integreren en dat helpt ze om een zo natuurgetrouw en accuraat mogelijk beeld te krijgen van hun panden die ze in hun digital twin willen opnemen zonder dat het heel veel moeite kost. Zij kunnen bijvoorbeeld met die data volumes bepalen, de oppervlakte, maar ook vluchtroutes bepalen in hun pand.’

De Leica BLK2GO is niet zomaar een draagbare imaging laserscanner. Scan terwijl je loopt, zonder onderbrekingen. Terwijl je door een ruimte beweegt, maakt de BLK2GO gebruik van geavanceerde SLAM-technologie om bewegingen nauwkeurig te volgen en in realtime beelden en puntenwolken te creëren met dimensionale precisie.

Tal van toepassingen

Voor de zakelijke en overeheidsmarkt biedt dit talloze toepassingsmogelijkheden. Bedrijven kunnen hun bedrijfsgebouwen scannen om accurate digital twins te creëren, waarmee ze onderhoud, ruimte-optimalisatie en herinrichtingsplannen effectiever kunnen beheren. 

Architecten en aannemers kunnen bouwplaatsen scannen om nauwkeurige metingen te verkrijgen, de voortgang bij te houden en eventuele afwijkingen van het oorspronkelijke ontwerp te identificeren. Winkeliers kunnen de scanner gebruiken om de winkelindeling te optimaliseren, waarbij de digital twin helpt bij het analyseren van klantbewegingen en de effectiviteit van schappenindelingen.

Organisatoren van evenementen kunnen evenementenlocaties scannen om de lay-out te optimaliseren, de stroom van bezoekers te verbeteren en veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Makelaars kunnen gedetailleerde 3D-weergaven van onroerend goed maken voor potentiële kopers of huurders, waardoor virtuele rondleidingen mogelijk worden die veel realistischer en immersiever zijn dan traditionele foto’s.

Onze klanten gebruiken dit soort data om in een digital twin te integreren en helpt hen om een natuurgetrouw en accuraat mogelijk beeld te krijgen van individuele panden in een digital twin.

Hexagon familie

Met deze BLK2Go handscanner is het mogelijk om volumes, oppervlaktes en accurate berekeningen te maken van de binnen- en buitenkant van panden en locaties. Deze handscanner wordt aangeboden door Leica Geosystems dat samen met IMAGEM onderdeel is van de Hexagon familie. 

Leica is verantwoordelijk voor het hardware component van deze oplossing en IMAGEM neemt daarbij het software component voor de oplossing in een digital twin voor haar rekening. 

Efficientie verbeteren

Met de BLK2GO handscanner kun je eenvoudig inzicht krijgen in de cruciale aspecten van panden en omgevingen waar je beheer over hebt. De integratie van de Leica BLK2GO met digital twin technologie van IMAGEM maakt het niet alleen mogelijk om de fysieke wereld te digitaliseren, maar ook om zakelijke beslissingen te nemen die op data zijn gebaseerd, de efficiëntie te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Meer informatie

Meer weten over de BLK2Go handscanner, of digital twin? Wij leggen graag de mogelijkheden uit. Neem bij vragen contact op met Niels van de Graaf via niels.vandegraaf@imagem.nl.