Op 14 mei jl. vond het jaarlijkse Defensie Event plaats te Achel, net over de grens in België. De venue was de Achelse Kluis, een trappistenklooster.

De dag begon met speeddaten. Alle deelnemers van het event werden in kleine groepjes verdeeld die langs de verschillende sprekers gingen. Een leuk concept, waarbij het ijs meteen werd gebroken en iedereen enthousiast werd gemaakt voor wat zou gaan komen.

In de keynote speach van Simone Colla (Intergraph SG&I) is duidelijk naar voren gekomen waar Hexagon voor staat, en dan met name de Geospatial tak. Ook ging hij in op wat Hexagon te bieden heeft aan oplossingen specifiek voor Defensie. Als belangrijk voorbeeld noemt hij UAV sensoren en de verwerking van deze data.

UAVs, met o.a. Aibotix

Mathew Jones (Sterling Geophysical) vertelde over ground penetrating RADAR in een UAV, waarmee objecten onder de grond gedetecteerd kunnen worden. Dit kent uiteraard vele militaire toepassingen, zoals het opsporen van landmijnen.

Arno Kijzerwaard (Leica Geosystems) vertelde meer over Aibotix, de fabrikant van bepaalde UAV drones, en sinds kort ook onderdeel van Hexagon. Deze drone van 5 kilo, de Aibotix X6, is indrukwekkend met de mogelijkheid voor 3D vliegplannen en meerdere sensoren, zoals een thermocamera, multispectrale sensor en een laserscanner. Het uiterlijk en de constructie zijn ontworpen voor stabiliteit en om beschadigingen te voorkomen. De toepassingen zijn eindeloos: van het maken van 3D modellen van gebouwen om volumes te berekenen, tot het inspecteren van bruggen of hoogspanningskabels; van het in kaart brengen van bodemvochtgheid, tot het observeren van events als beveiligingsmaatregel.

Rainer Pietschmann (Hexagon Geosystems) deed uitgebreid verslag van de mogelijkheden die ERDAS Imagine 2014 biedt m.b.t. analyse capaciteiten voor de IMINT workflow. Dit betreft heel wat technieken zoals Radar, LiDAR, classificatie, puntenwolken, fotogrammetrie, objectherkenning en change detection. Hierbij zijn telkens de praktische militaire toepassingen als uitgangspunt genomen.

Nieuwe satelliet sensoren toegepast

Pascal Schichor (European Space Imaging) presenteerde de nieuwste hoge resolutie satelliet van Digital Globe, de WorldView-3, waar met 29 banden nieuwe mogelijkheden binnen handbereik liggen. Een van de toepassingen is change detection, wat door de verbeterde atmosferische correctie (de CAVIS banden) nauwkeuriger uitgevoerd kan worden.

Lars Petersen (Airbus Defense & Space) heeft uitgelegd wat TerraSAR-X is, hoe het werkt en waar het voor gebruikt kan worden. Een van de grote voordelen is dat je geen last hebt van bewolking als je met deze radar data werkt. Ook ben je onafhankelijk van daglicht, waardoor je de sensor ook ’s nachts kan gebruiken. Met de Staring SpotLight Mode kan een hogere resolutie bereikt worden. Het is ideaal voor het herkennen van objecten op de grond. Ook SAR kan gebruikt worden voor change detection. Verder ging hij in op de WorldDEM , een werelddekkende DEM met een resolutie van 12 meter. Dit wordt door de TanDEM Mission bereikt.

Innovatie: Bathymetry uit LiDAR!

Swante Welander (Airborne Hydro AB) heeft afgerekend met de gedachte van LiDAR niet onder water kan meten. Blijkbaar kan LiDAR heel goed gebruikt worden voor bathymetrie en zelfs het herkennen van objecten onder water, zoals een zeemijn, door middel van puntenwolken.

???????????????????????????????

Tridicon: van puntenwolk naar objecten

Mijn collega Maarten Gijselman gaf een presentatie over Tridicon software, hoe je daarmee een 3D model kunt maken van een bebouwd gebied, inclusief de gebouwen op een zeer realistische manier. Hiervoor worden luchtfoto’s gebruikt. Het genereren van een 3D model gaat automatisch, in een aantal stappen. Als eerste worden de luchtfoto’s zeer precies georienteerd. Ten tweede wordt een hoge resolutie puntenwolk aangemaakt. Vervolgens worden de objecten (zoals huizen) herkend en gereconstrueerd en tenslotte krijgen de objecten een structuur. Het resultaat, een 3D landschap, ziet er indrukwekkend uit, zoals uit de voorbeelden is gebleken.

Al met al zeer interessante, over het algemeen vrij technische onderwerpen. Dit maakte het event voor iedere deelnemer een waardevolle dag. De venue was een aparte beleving met de gemoedelijke sfeer van een klooster. Ik heb vernomen dat het door het klooster zelf gebrouwen trappistenbier ook uitstekend smaakte. Niet alleen de sprekers, de locatie, en de venue verdienen een applaus, maar ook mijn collega Dirk Voets, de organisator en belangrijkste gastheer van deze dag.

???????????????????????????????[:]