Skip to content

Terugblikken op de digital twin experience

Een dag vol digital twinning bij ons op kantoor

De digital twin leeft. Dat hebben we gemerkt tijdens onze digital twin experience. Op donderdag 1 december was ons kantoor bomvol met geo mensen en sprekers. Allemaal in Apeldoorn voor maar één doel: de digital twin experience.

Donderdagochtend, tijdens de eerste dag van december stroomde ons kantoor aan de Deventerstraat gestaag vol. Deze dag organiseerden we de Digital Twin Experience. Een dag waar klanten en geïnteresseerden ‘een dag lang ondergedompeld konden worden in de wereld van de digital twin’, zoals we hadden beloofd. 

Leren van experts

En dat begon meteen goed met twee presentaties waarin de toepassing van digital twins werd uitgelegd. Paul Geurts van de gemeente Nijmegen vertelde welke 3D data slim inzetbaar is voor de digital twin. Er werd met ervaringen van Nijmegen gekeken naar de 3D data in de praktijk en hoe dit nou werd toegepast.

Hierna mocht Frans Heinsius namens gemeente Almere de toepassing van hun digital twin uitleggen, maar dan op een ander gebied. Hier wordt samen met de Universiteit van Utrecht onderzocht of een digital twin nuttig is voor participatie doeleinden. Een digital twin voor de burger, waardoor, waardoor iedereen in de gemeente inzicht krijgt in besluiten en wat de gevolgen zijn voor hun leefomgeving. Een mooi vorm van burgerparticipatie.

Na een korte koffiepauze gingen we door met de volgende sprekers. Ook in Zuid-Limburg leeft de digital twin. Het Gegevenshuis is begin dit jaar gestart met het opzetten van hun eigen digital twin. Peter Meijers legde deze route uit, van het opzetten samen met IMAGEM tot het toepassen binnen hun werkgebied. Peter eindigde door zijn en “lessons learnt” te delen.

Bart de Lathouwer, nu werkzaam bij gemeente Rotterdam en Geonovum, heeft op eigen titel ons verteld dat wij eigenlijk met een drieling te maken hebben. In een half uur nam hij ons enthousiast mee in zijn kennis dat er binnen de digital twin rekening gehouden moet worden met het sociale aspect.

Aan de knoppen

Tijd om zelf aan de slag te gaan. Onze zolder werd omgebouwd tot een workshop ruimte waar iedereen nu zelf kon ervaren hoe eenvoudig het is om een digital twin op te zetten. Gewoon op je eigen laptop, want je hebt geen NASA computer hiervoor nodig. En dat bleek inderdaad eenvoudig te zijn. Binnen een kwartier hadden de meeste mensen al een complete digital twin opgezet. Wij kregen zelfs het compliment om het complexer te maken.

Er was een mooie mix van interactie en zelfstandigheid te zien bij de deelnemers. Onze collega’s waren aanwezig om hier en daar te ondersteunen. Tijdens de afsluitende borrel werd er nog flink doorgepraat over de ervaringen en de oplossingen.

We kijken met een tevreden blik terug op deze dag die we samen met de sprekers hebben neergezet. Er is een mooie basis gelegd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met een digital twin als informatievoorziening.