Skip to content

Een digital twin voor iedereen

Het ministerie van BZK, Geonovum, T3D, VNG en ook Europa stimuleren het gebruik van digital twins. Inmiddels is bekend welke voordelen deze technologie te bieden heeft. Denk hierbij aan verkorten van besluitvormingsproces, integraal informatie bij elkaar brengen en minder faalkosten.

Toepassing en cultuurverandering

Ondanks de voordelen is de adoptiegraad nog laag. Wij hebben onderzocht waarom en daaruit blijkt dat de meeste organisaties wel met een digital twin aan de slag wíllen gaan maar dat zij stoeien met bepaalde uitdagingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aspecten als beschikbare tijd, aantal (nuttige) toepassingen en een interne  cultuurverandering. Maar bovenal de complexiteit van het datagebruik, het databeheer en het realiseren en toepassen van een digital twin in de praktijk, wordt als een complexe (en vaak moeilijke) horde gezien. Dit hoeven echter geen belemmeringen te zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Er zijn verschillende beschikbare technologieën in de markt om digital twins te maken en vaak zijn deze inderdaad erg complex in gebruik. Wat daarbij naar voren komt is dat de moeilijkheid vaak ligt in de manier waarop deze informatie beschikbaar gemaakt wordt voor het gebruik.

Rapport: Digital Twins voor Steden

Geospatial World heeft in opdracht van Hexagon een onderzoek gedaan naar het nut en de noodzaak voor het toepassen van digital twins. Digital twins spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van lokale besturen en instanties bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen. Hoewel de verschillende technologieën in alle sectoren aan momentum winnen, zullen digital twins aanzienlijke voordelen bieden aan steden wanneer ze volledig worden toegepast. Download het resultaat van dit onderzoek en lees het zelf. 

Digital Twin Batenmanagement Training

Wil je leren hoe je je organisatie helpt om digital twins toe te passen op dagelijkse basis? Met deze tweedaagse training leer je de kloof tussen het visualiseren van bouwplannen en de realiteit van organisaties te overbruggen door effectief en duurzaam met 3D te werken. Je leert om acceptatie en adoptie van 3D-technologieën binnen je organisatie te bevorderen, enthousiasme te creëren en in samenwerking met zowel informatiemakers als gebruikers de use cases en business waarde vast te stellen en prioriteit te geven.

€2.600,-

Prijs per organisatie

Gebruikersgemak en eenvoud

IMAGEM heeft echter de complexiteit voor databeheer, dataconversie en het maken van digital twins weten te vereenvoudigen. Samen met gebruikers hebben we geëxperimenteerd en geleerd wat wel en wat niet werkt en zo is onze Simulator-oplossing tot stand gekomen. met als belangrijkste eigenschap: gebruikersgemak!

Wij maken in onze Simulator-omgeving gebruik van Luciad technologie. Deze technologie is al 25 jaar in ontwikkeling en kan eenvoudig vele soorten data, bronnen en bedrijfssystemen integreren zodat een smart digital reality gerealiseerd en toegepast kan worden. Onze oplossing is dan ook open en met de common ground in gedachte gerealiseerd! Voor databeheer en ontsluiten bieden wij LuciadFusion en voor visualisatie bieden wij Simulator.

Word de efficiëntste datamanager ooit!

Catalogiseer, filter en serveer jouw data in nog geen minuut met LuciadFusion. Met LuciadFusion kun je snel en eenvoudig diverse dataformaten catalogiseren, filteren en beheren, zoals terreinmodellen, puntenwolken, reality meshes, panorama’s, 3D-modellen (glTF, OBJ, IFC, etc.) en natuurlijk alle gangbare 2D data (zowel raster- en vectordata). Simulator maakt het mogelijk om digital twins gemakkelijk te visualiseren en te delen, zowel intern als extern.

De technologie vereenvoudigt complexe processen zoals dataconversie en configuratie, waardoor je efficiënt en zonder zorgen data kunt beheren en toepassen. IMAGEM biedt daarnaast ondersteuning en advies voor de implementatie van digital twins, zodat je succesvol en effectief kunt werken met deze technologie.

Deel met Simulator snel en eenvoudig digitale tweelingen met gebruikers zoals burgers voor participatie, of interne medewerkers voor besluitvorming.

Welke data past bij jouw situatie?

Met de toevoeging van een bibliotheek in de Simulator-omgeving kun je zowel je eigen data als externe datasets eenvoudig integreren in je visualisaties. Deze bibliotheek biedt een breed scala aan datasets die je kunt selecteren en combineren, waardoor je een volledig en gedetailleerd beeld krijgt van je project.

De toegevoegde waarde van deze bibliotheek is enorm:

  1. Dataconversie: De bibliotheek neemt de complexiteit van dataconversie uit handen. Of je nu werkt met terreinmodellen, puntenwolken, reality meshes, panorama’s, 3D-modellen of traditionele 2D-data, de Luciad-technologie converteert automatisch verschillende dataformaten naar een uniform, bruikbaar formaat.

  2. Tijdsintensieve processen: Door de intuïtieve interface van de bibliotheek kun je datasets snel catalogiseren en filteren. Dit bespaart je de uren die normaal gesproken worden besteed aan het handmatig beheren en integreren van data. Je kunt in slechts enkele minuten klaar zijn, wat aanzienlijk tijd bespaart.

  3. Programmeren: Het gebruik van de bibliotheek elimineert de noodzaak voor ingewikkelde programmeerwerkzaamheden. De gebruiksvriendelijke tools zorgen ervoor dat je zonder diepgaande programmeerkennis toch uitgebreide en complexe visualisaties kunt maken. Dit maakt de technologie toegankelijk voor een breder scala aan gebruikers binnen je organisatie.

  4. Complexe configuraties: De bibliotheek is ontworpen om configuratieprocessen te vereenvoudigen. Je hoeft je geen zorgen te maken over complexe instellingen; de technologie is gebruiksvriendelijk en zorgt voor een naadloze integratie van verschillende databronnen en -formaten. Hierdoor kun je je richten op wat echt belangrijk is: het analyseren en gebruiken van je data.

Door deze voordelen wordt het werken met data niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter en effectiever. IMAGEM biedt met LuciadFusion en Simulator een oplossing die zowel robuust als gebruiksvriendelijk is, waardoor je de volledige potentie van digital twins kunt benutten. Dit stelt je in staat om met vertrouwen en gemak je data te beheren en toe te passen, en zo bij te dragen aan beter geïnformeerde besluitvorming en lagere operationele kosten. Probeer het zelf uit en ontdek hoe deze technologie je werkproces kan transformeren!

Training op maat?

IMAGEM biedt diverse trainingen aan voor verschillende GIS- en geo-doeleinden, op maat gemaakt om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Of het nu gaat om een korte workshop of een uitgebreide cursus, wij zorgen ervoor dat u de kennis en vaardigheden opdoet die u nodig heeft. Na deze training beschikt u over de basiskennis en vaardigheden om GIS en geo-technologieën te benutten voor diverse toepassingen binnen uw organisatie. Neem contact met ons op voor een training op maat die perfect aansluit bij uw behoeften en doelstellingen.

Meer informatie

IMAGEM biedt naast ondersteuning in technologie, ook ondersteuning en advies in aanpak en implementatie van digital twins. We helpen jullie graag in de opbouw naar succesvol werken met digital twins.

Mocht je na het lezen van dit stuk meer willen weten over dit onderwerp of de software gewoon eens willen uitproberen? Stuur Stefan Lijst een e-mail via stefan.lijst@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier.