Skip to content

De opvallendste ontwikkelingen bij Hexagon op een rijtje

HxGN Live, de wereldwijde gezamenlijke conferentie van Hexagon-bedrijven, vond dit jaar plaats in het nieuwe Caesars Forum in Las Vegas. Met 4.300 bezoekers is het fors gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Namens IMAGEM waren Patrick de Groot (commercial director) en Wim Bozelie (technology director) aanwezig met een delegatie van de Nederlandse Defensie. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen die Hexagon heeft aangekondigd in Las Vegas.

HxGN Live was ook dit jaar weer in Las Vegas! Dit keer in Ceasars Forum.

Op maandag ging de conferentie voor Wim en Patrick van start met individuele meetings met product line directors. ‘Dit gaf ons de kans om de eerder opgehaalde vragen van klanten 1-op-1 met ze door te nemen en wederzijdse ontwikkelingen te bespreken’, vertelt Patrick. In de middag vond het plenaire deel van de partnermeeting plaats en kregen ze een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. 

Aan het eind van de middag was het tijd voor de general keynote van de nieuwe CEO van Hexagon, waarmee de conferentie ook voor onze gasten officieel geopend werd. Naast algemeen toegankelijke sessie hadden zij ook meetings met alle product line directors, zodat ze de technologie goed konden leren kennen. Ook werd door Hexagon een zogeheten ‘InnoView’ meeting georganiseerd, waarbij Luciad collega’s diverse voorbeelden van implementaties lieten zien.

De opvallendste algemene ontwikkelingen bij Hexagon:

Hexagon heeft een nieuwe CEO, in de persoon van Paolo Giugelmini. Hij gaf dit jaar voor het eerst de keynote.

Er waren veel aankondigingen van nieuwe oplossingen en platforms, waaronder HxDR Reality Studio (om geautomatiseerd eigen ingewonnen data te verwerken), Nexus (een nieuw Digital Reality platform voor de maakindustrie) en een nieuwe sensoren.

Hexagon kondigde op HxGN Live diverse partnerships aan met grote namen. Bijvoorbeeld Microsoft (met name voor Azure en ChatGPT), NVIDIA (voor industriële digital twins) en Sony.

De nieuwste geospatial productontwikkelingen bij Hexagon:

Luciad technologie vindt steeds meer zijn weg in de Hexagon-producten. Het was al de viewing engine onder M.App X en M.App Enterprise, maar gaat met de 2023 release (die nu voor september gepland staat) ook in ERDAS IMAGINE Komen (specifiek voor de 3D Preview van Spatial Modeler) en in GeoMedia.

Bij GeoMedia betekent het zelfs dat alle niveaus van GeoMedia in het core product 3D visualisatie krijgen, geleverd door Luciad Cpillar.

Een andere grote ontwikkeling is de nieuwe ERDAS APOLLO, die voor een belangrijk deel op LuciadFusion gaat leunen. Hiermee krijgt de nieuwe APOLLO ook in één klap 3D-ondersteuning en zijn alle formaten die Luciad ondersteunt ook binnen APOLLO beschikbaar.

Binnen ERDAS IMAGINE komt de Google Earth Engine beschikbaar in de vorm van operators in de Spatial Modeler. Dit betekent enerzijds dat de processingmogelijkheden op de Google Earth Engine omgeving kunnen worden aangesproken (in de cloud) en anderzijds dat de data catalogus van Google Earth Engine kan worden gebruikt in ERDAS IMAGINE. Overigens is zowel voor de add-on binnen ERDAS IMAGINE als voor de Google data en processing toegang een aanvullend abonnement vereist.

Een andere ontwikkeling in ERDAS IMAGINE is de introductie van context-sensitieve tabs, waarbij de ribbon interface zich automatisch aanpast aan het actieve window waarmee gewerkt wordt.

Er komt daarbij naast de 2D View, 3D View en Spatial Modeler View ook een ‘Chart Preview’ window, waarmee je de outputdata in verschillende grafiekvormen kunt bekijken om zo te zien hoe de verdeling is.

De sleutel tot versnelling

Wim en Patrick kijken terug op een geslaagde conferentie. Patrick: ‘Het waren hele volle dagen, maar ze hebben ook heel veel opgeleverd aan contacten en nieuwe inzichten en bieden vooral veel kansen voor de toekomst. Ook onze gasten van Defensie kijken terug op een geslaagd event!’

Meer informatie

Meer weten over Hexagon of HxGN Live? Wij delen graag meer hierover. Neem contact op met Patrick de Groot via patrick.degroot@imagem.nl.