Skip to content

Gemeente Almere doet pilot met 'magische' applicatie Planspace

Stroken nieuwe ontwikkelingen met vigerend (nu geldend/actueel) beleid? En wat betekent het wanneer je bij ontwikkelingen aan bepaalde knoppen draait? Onder andere deze vragen vormden het uitgangspunt van de samenwerking tussen de gemeente Almere en het bedrijf IMAGEM, specialist in geodata.  Het resultaat van deze samenwerking is Planspace, een applicatie waarin beleidsuitgangspunten en digital twin zijn samengebracht. “Het is gewoon magisch,” zegt Henk Hoogland, afdelingsmanager van het stadsbedrijf enthousiast. 

Henk Hoogland samen met Eliane Marcelis kijken naar Planspace
Henk Hoogland kijkt samen met Eliane Marcelis naar Planspace.

Een digital twin is een virtueel simulatiemodel dat de uiteindelijke situatie nabootst. Eliane Marcelis is business engineer en consultant bij IMAGEM. Zij richt zich onder andere op kennismodellering en het maken van applicaties met beleidsmodellen. Tegelijkertijd ziet zij de kracht van het samenbrengen van geo-informatie en digital twins. Samen met collega’s van het stadsbedrijf heeft Marcelis Planspace ontwikkeld. “Binnen Planspace brengen we de uitgangspunten van het beleid samen met digital twins. Wat dan ontstaat is een virtuele maquette, die verschillende scenario’s inzichtelijk maakt,” legt Marcelis uit. “En wanneer iemand nu de vraag stelt wat het zou betekenen als verkeersstromen toenemen, dan kun je dat met Planspace direct laten zien,” vult Hoogland aan. 

Lees het hele artikel

Dit was een korte snippet van het volledige artikel van Elianne in InControl Magazine. Lees de rest van het artikel via onderstaande knop.